Novosti

11.09.2021 - 12.09.2021

XXIV. Susreti za Rudija

Ovogodišnji "Susreti za Rudija" održati će se od 11.9. -12.9. (subota-nedjelja) u Gornjoj Stubici u znak sjećanja na pilota Rudolfa Perešina, junaka Domovinskog rata koji je život izgubio u akciji 'Bljesak'. Manifestacija će se ove godine održati po 24. put, čime je davno prerasla lokalni karakter i postala značajan društveni i kulturni događaj cijele sjeverozapadne Hrvatske. Ujedno je i najveća i najposjećenija letačka manifestacija u cijeloj Hrvatskoj. Početkom svibnja, prije 26 godina u akciji Bljesak poginuo je Rudolf Perešin, legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i heroj Domovinskog rata. MIG-om 21 JNA, 25. 10. 1991. prebjegao je u Austriju jer se nije želio boriti protiv svoje, Hrvatske vojske. Tom je prilikom rekao znamenitu rečenicu: 'Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na svoj narod'- pobudivši tako zanimanje svjetske javnosti za stradanje hrvatskog naroda.
 
U lipnju 2004.g. u Gornjoj Stubici otvoren je Spomen park 'Rudolf Perešin', u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MIG-21, koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici. Svake godine u Gornjoj Stubici u čast Rudolfu Perešinu - Rudiju održavaju se susreti bogati sportskim i zabavnim sadržajem. Na desetine tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske u zadnjih godina vidjelo je slijetanja helikoptera, skokove padobranaca, a najveća atrakcija svakako su preleti MIG-a.
 
Uz pravi spektakl na nebu iznad Zagorja, posjetitelje očekuje bogat kulturni i zabavni program.
 
PROGRAM 24. SUSRETA ZA RUDIJA
 
11.9.2021. SUBOTA
 
10:00 - 16:00 sati - 3. Likovna kolonija u organizaciji UBDR Sveti Juraj Gornja Stubica kod Lovačkog doma u Lovačkoj ulici u G. Stubici
od 11:00 sati - 7. Sportske igre i druženje branitelja u organizaciji UBDR Sveti Juraj Gornja Stubica kod Sportskog centra M. Gupca, G. Stubica (upiti na: ubdr.svetijuraj.gs@gmail.com)

Kod Spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu (Samci 64, Gornja Stubica)
od 19:00 do 24:00 sati - UGOSTITELJSKA PONUDA
19:00 sati - LA GEF
21:00 sati - ŽELJKO BEBEK
23:00 sati - DJ LORENZO
Ulaznica za subotnji program moći će se kupiti u PRETPRODAJI po cijeni od 40,00 kn i to u Pučkom otvorenom učilištu Donja Stubica, Pivnici Punkt Beer House, Muzeju seljačkih buna Gornja Stubica i u Turističkom uredu TZ područja Gupčev kraj. Ulaznica će se moći kupiti i online putem sustava ENTRIO po cijeni od 50,00 kn te na dan koncerata na ulazima od 18:00 sati, također po cijeni od 50,00 kn. Djeca do 12 godina ne plaćaju ulaz. LINK ZA ONLINE KUPNJU: https://www.entrio.hr/.../xxiv-susreti-za-rudija-koncert...
 
Ulaz na koncerte kod Spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu će biti moguć uz važeće COVID potvrde odnosno na koncerte će moći ući osobe koje su cijepljene, koje su preboljele covid ili imaju važeći negativan test. Na dan koncerata biti će osiguran i punkt za testiranje. Na ostalom širem prostoru nisu potrebne covid potvrde.
 
12.9.2021. NEDJELJA
10:00 sati - SVETA MISA u župnoj Crkvi sv. Jurja Mučenika u Gornjoj Stubici
od 10:00 do 12:00 sati – TOMOSIJADA – okupljanje ljubitelja Tomos mopeda i motora iz cijele RH i Slovenije   (okupljanje kod Gupčeve lipe, obilazak Gupčevog kraja i sudjelovanje na manifestaciji)  
12:00 sati - SVEČANO OTVORENJE XXIV. SUSRETA ZA RUDIJA kod Spomen parka Rudolfa Perešina   (Trg sv. Jurja, Gornja Stubica)  
 
Kod Spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu (Samci 64, Gornja Stubica)
od 13:00 do 20:00 sati - UGOSTITELJSKA PONUDA I SAJAM DOMAĆIH OPG-ova
13:00 sati - GOOD OLD TIMES BAND
od 15:00 do 17:00 sati - LETAČKI PROGRAM
17:00 sati - KREŠO OREMUŠ I SMALL HOUSE BROWN
 
U atriju dvorca Oršić (Samci 64, Gornja Stubica)
19:00 sati - RATNA RAPSODIJA – klasični koncert Semira Hasića, prvaka svijeta u harmonici uz pratnju Simfonijskog orkestra i gošću solisticu na violini Nataliju Stanisavljević.
 
Na sva događanja u nedjelju ULAZ JE BESPLATAN.
 
VAŽNO!!! U nedjelju, na dan održavanja aeromitinga, zbog sigurnosnih razloga, neće biti moguće okupljanje kod Sportskog centra M. Gupca u G. Stubici.
 
Organizator: OPĆINA GORNJA STUBICA I ZAGREBAČKI ZRAKOPLOVNO TEHNIČKI SAVEZ RUDOLFA PEREŠINA
Suorganizator: TZ područja Donja Stubica i Gornja Stubica, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Grad Zagreb, Ministarstvo branitelja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Muzej seljačkih buna i Krapinsko-zagorska županija