Novosti

10.02.2018

ODRŽANA 10. JUBILARNA SELJAČKA BUNA - BITKA KOD STUBICE 1573. - 2018.

Jubilarna 10. "Seljačka buna - Bitka kod Stubice", vjerni prikaz bitke na stubičkom polju iz daleke 1573. godine, kad su seljaci pod vodstvom Matije Gupca ustali protiv ugnjetavanja Franje Tahija i tadašnje vlastele, održana je u subotu, 10.2. u Donjoj Stubici, a gledalo ju je oko deset tisuća posjetitelja.

Kmetska vojska okupila se ispred župne crkve Presvetog Trojstva u Donjoj Stubici i krenula prema Majsecovom mlinu, gdje ih je dočekala vojska Franje Tahija. Nakon toga počelo je uprizorenje bitke kod Stubice. Ove godine uprizorena je jedna od prvih bitaka u kojoj su pobijedili kmetovi, a u bitki je sudjelovalo najveći broj statista i boraca na bojnom polju, njih 300. Borci su bili opremljeni bogatim srednjovjekovnim arsenalom, a Tahijevi puškari izbacivali su iz topova kugle s dimnim efektima.

Na bojnom polju sudjelovalo je više rodova vojski i to pješaštvo s kratkim i dugim oružjem (mačevi, buzdovani, koplja, helebarde), puškari s vatrenim oružjem (topovi, puške kukače i arkebuze), streličari s lukom i strijelom i samostrelom te kmetska vojska s prekovanim oruđem u oružje (vilama, kosirima, sjekirama).

Buna traje! I ove se godine orilo na zagorskim bregima kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za "pravicu". Povijesna bitka kod Stubice koja je pokazala "šake" tadašnjoj vlasteli, prije deset godina je rekonstruirala Družba vitezova zlatnog kaleža i postala je "simply the best" manifestacija, koja svake godine okuplja sve više posjetitelja. Naime, manifestacija Seljačka buna dobitnica je nagrade "Simply the Best" za najbolje turističko događanje u 2015 godini.

A nakon bune, počeo je Buna party, uz veliki vatromet, a posjetitelje je zabavljalo Hladno pivo, Zadruga, Tomislav Goluban i DJ Goc.

Cjelodnevni program počeo je kulturno-umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije središnje bitke. Posjetitelji su imali priliku posjetiti i srednjovjekovni sajam te probati široku ponudu domaćih specijaliteta i "dobre kapljice".

I ove godine Grad Zagreb se pridružio organizacijom besplatnog prijevoza u Stubicu i nazad u Zagreb, ZET-ovim autobusima. Bio je organiziran i prijevoz vlakom - "cugom Gupčevih puntara”, po cijeni od pet kuna za povratnu kartu, koji je polazio sa zagrebačkog Glavnog kolodvora.

ORGANIZATORI manifestacije su Družba vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica i Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica.

PARTNERI manifestacije: Stjepan Majsec, TZ KZŽ, Muzej seljačkih buna, Župa Presvetog Trojstva Donja Stubica, PD Stubičan, DVD Donja Stubica, Sportska zajednica Grada Donja Stubica, Lovačko društvo"Vepar" Donja Stubica, Ugostiteljstvo i trgovina "Novak".

POKROVITELJI: Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska županija, Grad Donja Stubica, Općina Gornja Stubica, Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Autocesta Zagreb-Macelj i Zagrebačka banka.

SPONZORI: PBZ, Erste banka, HEP, Ljekarne Švaljek, Perfa-bio d.o.o., Frassinox Božić d.o.o., Terme Jezerčica, Hotel&restoran Puntar, Pekara Donja Stubica.

Posebno se zahvaljujemo PP Donja Stubica, Općini Gornja Stubica, Općini Stubičke Toplice, komunalnoj službi Grada Donja Stubica te svim izlagačima srednjovjekovnog sajma.

Fotke by Zrinka Stakor