Facebook

KALENDAR DOGAĐANJA 2019. GODINA

 

SIJEČANJ:

 

VINCEKOVO
Datum: 19. 1.
Mjesto: Kapelica Sv. Vinka, Modrovec, Gornja Stubica/Pansion Rody, Samci, Gornja Stubica
Organizator: Udruga vinara i vinogradara „Peharček“

Sveta misa kod Kapelice Sv. Vinka u Modrovcu, kulturno umjetnički i zabavni program kod Pansiona „Rody“ u Samcima. Udruga vinara i vinogradara „Peharček“ obilježiti će početak radova u vinogradu i promovirati vina Gupčevog kraja.

 

VELJAČA:

 

PUNTANJE KMETOV
Datum: 3. 2.
Mjesto: Hiža Matije Gupca, Hižakovec, Donja Stubica/Gupčeva Lipa, Gornja Stubica
Organizator: Družba vitezova zlatnog kaleža i Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica

Usporedba dvorskog i kmetskog života i priprema Bune.

 

SELJAČKA BUNA – BITKA KOD STUBICE
Datum: 9. 2.
Mjesto: Park Jure Stubičanca/Dvorac Stubički Golubovec, Donja Stubica
Organizator: Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica i Družba vitezova zlatnog kaleža

Putem manifestacije želi se oživjeti vrijeme 16. stoljeća te prikazati  veliku "bitku nad bitkama" u kojoj sudjeluje 250 statista u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružani mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima s ciljem da se vjerno prikaže završna bitka na stubičkom polju 1573. godine. Sjajna inscenacija tijeka bitke, neuspjeli pregovori i tragični finale poraženih seljaka, hvatanje Matije Gupca i njegovo odvođenje u Zagreb. Uz glavnu bitku organizira se i bogat kulturno-glazbeni program, glazbeni nastupi, srednjovjekovni sajam, radionice i igraonice, bogata gastronomska ponuda.

 

23. SMOTRA DJEČJEG FOLKLORA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
Datum: 23. 2. Od 18:00 sati
Mjesto: Sportska dvorana, Donja Stubica
Organizator: Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih udruga KZŽ i KUD Stubica

NastupitI će šesnaest dječjih folklornih skupina iz jedanaest Kulturno-umjetničkih društava, a koje će se predstaviti izvedbama folklorne građe primijenjene djeci. Najzastupljenije su, naravno, dječje igre, pjesme i plesovi  Hrvatskog zagorja, ali mali folkloraši prezentirat  će posjetiteljima i tradicijsku baštinu Međimurja, Podravine, Slavonije i Dalmacije. U programu će sudjelovati više oko 500 folkloraša u dobi od četiri do četrnaest godina. Nastupe skupina, sa stručnog aspekta, pratit će naš najistaknutiji poznavatelj dječjeg folklora, selektor HDFKIV (Hrvatsko društvo folklornih koreografa i voditelja), Goran Knežević, koji će ujedno odabrati najuspješnije za predstavljanje Županije na Smotrama i festivalima više razine. Smotra počinje u 18 sati. Ulaz je slobodan.

OŽUJAK:

13. BABIČINI KOLAČI
Datum: 30.3.
Mjesto: Dvorac Oršić, Gornja Stubica 
Organizator: Krapinsko-zagorska županija, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije i Zagorska razvojna agencija u suradnji s Općinom Gornja Stubica i Turističkom zajednicom područja Donja Stubica i Gornja Stubica 

„Babičini kolači“, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.

Za pobjedničku lentu natječu se babice koje dolaze iz svih dijelova Županije, a osvaja ju ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus, za domišljatost u prezentaciji… Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke komisije koja proglašava pobjednicu.

 

HUMANITARNA MALONOGOMETNA UTAKMICA ZA DANIELA PLAŠĆA
Datum: 16.3. u 19:00 sati
Mjesto: Sportska dvorana Donja Stubica
Organizator: Krapinsko-zagorska županija, Grad Donja Stubica i Sportska zajednica Donja Stubica