Atrakcije

Hrvatski vrt perunika

VAŽNO: Godine 2018. Hrvatski vrt perunika neće biti dostupan za posjetitelje zbog preseljenja na drugu lokaciju.

Hrvatski vrt perunika u Donjoj Stubici posveta je cvijetu perunike, cvijetu koji je kao proklamirani cvijet 2000.g. u projektu Zagorski tradicijski vrt TZ Grada Donja Stubica, izazvao najveće zanimanje u Hrvatskoj od svih brojnih godina pojedinog tradicijskog cvijeta, koji je zaboravljen i na taj način ponovno vraćen u tradicijske ali i urbane vrtove. On je na neki način posveta svemu tradicijskom cvijeću naših zagorskih i hrvatskih tradicijskih vrtova-baštinskih vrijednosti. Autorica projekta Hrvatski vrt perunika je gđa. Marija Krušelj.

Hrvatski vrt perunika sastoji se od nekoliko dijelova. Jedan dio površinom i brojnošću najveći pripada perunikama iz vrtova svih hrvatskih regija, osobno donesenih ili poslanih poštom.

U drugom dijelu oblikovan je prostor s ocrtanim granicama RH u koji su posađene sve do sada znanstveno opisane vrste samoniklih hrvatskih perunika donijetih sa svojih prirodnih staništa. Taj je dio Vrta nastao u suradnji s Biološkim odjelom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof.dr.sc. Boženom Mitić.

Treći dio Vrta pripada kolekcionarima i uzgajivačima perunika iz Hrvatske i inozemstva.

U Vrtu svoje mjesto ima i vodeni vrt (još nedovršen iz tehničkih razloga). Posebno mjesto pripada zagorskom pletenom plotu, koji prostorno i izvedbom prati konfiguraciju zagorskih „bregov“.

A mitska predanja o perunici kao i svi mitovi na osobit način dotaknu biće čovjeka. Ožive njegova osjetila, potaknu maštu poput atmosferske pojave duge kroz zrake sunca i kapljice kiše uz koju je vezana i legenda o perunici, koja priča, da tamo gdje je duga dotakla zemlju raste perunika i svaki puta druge boje. Zato u Hrvatskom vrtu perunika je i dugina staza perunika ali i staza prijatelja perunika pod nazivom osmjeh cvijeta posvećena svima, koji su na bilo koji način pomogli da priča o perunici, tradicijskom cvijetu iz vrtova naših baka oživi u Hrvatskom vrtu perunika i postane stvarnost. Stvarnost, koja svjedoči i o bogatoj bioraznolikosti samoniklih i tradicijskih uresnih i korisnih biljaka zagorskih i hrvatskih tradicijskih vrtova. Stvarnost, ovdje u Donjoj Stubici na prostoru Termi Jezerčica. Zasnovan u edukativne, doživljajne i znanstvene svrhe, tkajući radost života. A vrt je živi organizam, posjetitelji će od ranog proljeća do prvih mrazova moći uživati u proljetnom, ljetnom i jesenskom tradicijskom cvijeću, brojnim sadržajima i još ne ispričanim pričama. Cvjetnim pričama iz Hrvatske, iz Hrvatskog zagorja, s prostora Termi Jezerčica iz Donje Stubice.

Informacije:
TU TZP DONJA STUBICA I GORNJA STUBICA, tel: 049/288-081